Antalya, cea mai apreciata destinație de vacanța a romanilor și nu numai.
Regiunea se intinde pe cca 300 km de coasta mediteraneana și cuprinde mai multe statiuni și zone de plaja, fiecare cu specificul ei. Vom încerca o scurta prezentare și recomandare:
-Antalya oraș: Principalul aeroport al zonei se afla în Antalya, un oraș cu cca 700 mii locuitori, cu parcuri frumoase, istorie, port, muzee, magazine, restaurante și baruri, cluburi de noapte. Orașul Antalya este de vizitat, mai ales pentru cei care sunt cazati aici sau în stațiunea Lara – Kundu. Noi recomandam cazarea în Antalya celor care vor sa exploreze orașul, persoanelor interesate de istorie, celor care vor sa vadă cultura turceasca, celor care vor să se plimbe seara prin restaurante, cluburi și discoteci, în general celor care merg în concediu nu doar pentru plaja și baie ci și pentru plimbari și vizite.
Hotelurile au servicii bune cu regimuri de masa diferite începând de la mic dejun sau chiar fără masa și terminand cu all inclusive. Tarifele hotelurilor sunt bune pentru cei cu un buget mai mic sau mediu.
-Lara – Kundu: cea mai apropiata stațiune de aeroport, fiind recomandată în special familiilor cu copii mici. Turistii care aleg aceasta stațiune sunt cei care doresc plaja, baie și relaxare dar și servicii hoteliere de calitate. Hotelurile sunt, în general, cuprinse în resorturi destul de mari situate pe malul marii. Plaja este cu nisip dar nu un nisip fin ci mai grunjos. Doar o porțiune de cca 2 m. de la apa este nisip fin. Intrarea în mare nu este chiar lina iar pe fundul marii este nisip.
Hotelurile au servicii de cazare all inclusive sau ultra all inclusive, tarifele fiind, însă, destul de mari în aceasta zona.
-Belek: zona cu cele mai bune hoteluri, resorturi de mari dimensiuni, parcuri de distracție și aquaparcuri. Cei care aleg Belek sunt, în general, persoane cu pretenții, care doresc servicii dintre cele mai bune și exclusiviste. Calitatea serviciilor hoteliere este cea mai buna din toată zona Antalya. Plaja este cu nisip fin dar și cu nisip amestecat cu pietricele mai ales în zona Bogazkent.
Intrarea în mare este destul de lina iar pe fundul marii este nisip. Majoritatea hotelurilor au regim de masa ultra all inclusive astfel ca cei care aleg un sejur la aceste hoteluri au cam tot ce le trebuie pentru plaja, baie și rasfat. Tarifele hotelurilor sunt mai mari decât în celelalte statiuni dar sunt și variante acceptabile pentru cei cu buget mediu.
-Side: Stațiunea Side este foarte interesantă deoarece ofera atat posibilități de plimbare, vizite, istorie cât și servicii hoteliere bune în hoteluri aflate pe malul marii sau la scurta distanța de aceasta.
Turistii care aleg aceasta stațiune pot explora orașul sau zona arheologica, pot face shopping sau se pot relaxa în cadrul resorturilor, acestea oferind tot confortul pentru o vacanța cât mai plăcută. Zona Side este destul de intinsa aprox. 30 km, plaja fiind diferita pe parcursul ei. Sunt zone cu nisip fin și intrarea lina în mare dar și zone cu nisip și pietris și intrare abrupta în mare. De aceea, trebuie atenție sporita când alegeți un hotel pe aceste criterii. Tarifele hotelurilor în aceasta zona sunt mai mici decât în Lara sau Belek dar ceva mai mari decât în Alanya sau Kemer. Din acest punct de vedere, stațiunea este recomandată celor cu buget mediu.
-Alanya: Al 2-lea aeroport al zonei Antalya se afla în Alanya. Alanya este o stațiune – oraș cu bogata istorie, situata la cca. 120 km de aeroportul principal din Antalya. Orașul are o populatie de aprox. 400 mii locuitori are port și este construit în trepte, intinzandu-se către munte. În Alanya găsim numeroase obiective turistice printre care castele, peșteri, muzee, plaje faimoase.
Cei care aleg Alanya se vor bucura de servicii hoteliere bune dar și de posibilitatea de a explora orașul și împrejurimile. În ceea ce privește plaja, fiind vorba de o intindere destul de mare, cca 40 km, aspectul ei este diferit. Astfel avem zone cu nisip fin și intrare lina în mare, zone cu nisip amestecat cu pietris și intrare abrupta dar și zone cu pietris și bolovani pe fundul marii. Atenție când alegeți un hotel în aceasta zona ! În ce privește cazarea, în zona Alanya exista resorturi cu servicii all inclusive sau ultra all inclusive dar și hoteluri de oraș amplasate în apropierea plajelor care ofera servicii variate începând de la mic dejun pana la all inclusive. Noi recomandam aceasta stațiune celor care vor sa aibă o vacanța mai activa, să se plimbe sa viziteze precum și celor care nu sunt foarte pretentiosi la cazare și masa. De altfel, tarifele hoteliere sunt mai mici decât în celelalte statiuni, fiind acceptabile pentru cei cu buget ceva mai mic și mediu.
-Kemer: Zona Kemer este zona în care marea și muntele se imbina oferind o priveliste magnifică.
Este, fără îndoială, cea mai spectaculoasă zona din Antalya. Se intinde pe o portiune de cca 35 km și cuprinde mai multe sate. Plaja este, în general, cu pietris și nisip amestecat dar sunt resorturi unde găsim doar pietris iar în mare, bolovani. Noi recomandam aceasta zona celor care vor sa aibă parte de priveliște frumoasa, sa urce și pe munte, să facă drumetii sau să facă baie într-o mare mai albastră și mai curata decât în celelalte statiuni. Cazarea este, în general, în resorturi de dimensiuni destul de mari dar sunt și hoteluri mai mici situate în apropierea plajei. Multe hoteluri din aceasta zona sunt ceva mai vechi dar sunt renovate și arata bine. Tarifele sunt, în general, mai mici decât în celelalte statiuni fiind acceptabile pentru familiile cu buget redus.
În toată zona Antalya se pot face excursii optionale printre care rafting – recomandat -, safari, plimbari cu vaporasul, inot cu delfinii și multe altele.
Antalya este, în opinia noastră, cea mai buna destinație de vacanța raportand preț plătit la calitatea serviciilor. Este apropape de Romania (cca 2 ore cu avionul) iar organizarea agentiilor turistice este foarte buna, astfel ca turistii se simt protejati și rasfatati. Apa marii este calda pe tot parcursul sezonului estival iar vremea este numai buna pentru plaja și baie, perioadele cu ploi fiind foarte rare. Majoritatea hotelurilor ofera servicii bune de cazare și masa cu personal amabil. La alegerea hotelului trebuie, însă, o foarte mare atentie pentru ca exista hoteluri clasificate la 5* care sunt de un nivel slab calitativ.